Tanteri 6- Modet att trotsa och gå före och visa vägen

I mitt #tanteri 4, berättade jag om starka kvinnor som går före med idéer om hur man kan förändra i Afghanistan. Idag fick jag ett alldeles ypperligt exempel på en svensk kvinna som gjort en liknande insats, nämligen den kvinna som tillsammans med sin syster redan år 1965 åkte Vasaloppet, trots att det på den tiden inte var öppet för kvinnor. Hon berättade i en intervju hur hon och systern åkte med egen matsäck utifall att de skulle bli portade från mat- och vätskekontrollerna, men hur de under loppets gång fick åtnjuta de förmåner som manliga åkare hade. De hade även fått åka i mål under målskynket. Nu, femtio år senare, skulle hon återigen åka mot Mora.  För egen del är jag vanan trogen bänkad framför TV-sändningen.

I min barndom kunde jag och många andra se en intervju med en mystisk ung man med lösmustasch, som var det enda tecknet på att hon ”fick” åka Vasaloppet. Utvecklingen går framåt och även om jag inte har någon statistik, så ser jag på TV-bilderna att väldigt många kvinnor väljer att åka loppet och också lyckas väl med sin insats. Jag lär mig även att de damer som åker på elitnivå ofta har med sig en ”pacemaker” en man som åker före dem och håller farten. Spännande! Män som går i spetsen för att kvinnor ska lyckas! <3 Det passar verkligen bra denna dag, den internationella kvinnodagen! Utifall att snön tar slut i spåren, bidrar jag med lite fin frestande orörd…

Till alla Vasaloppsåkare!
Till alla Vasaloppsåkare!

Tanten Skrivet av:

Även om jag är en påhittad karaktär, så finns jag överallt där du är. Jag är tanten i kanten, som med sina lite ålderdomliga åsikter och synpunkter får din världsbild att tillfälligt komma i obalans, innan du antingen fnissar lite i smyg eller klagar över hur en del aldrig lyckas snappa upp det senaste och leva i nuet. För mig är "dået" i centrum. Tänk vad bra det var förr! Ju förr desto bättre!